Consolidatie header

Exact Consolidatie: Hoe werkt dat in Power BI?

Bij het consolideren van financiële cijfers vanuit Exact Online en Exact Globe komt veel kijken. Een van de grootste uitdagingen is het elimineren van intercompany transacties, waarbij dochterondernemingen onderling goederen of diensten verhandelen. Daarnaast moet er mogelijk rekening worden houden met valutaconversies.

Ondanks deze uitdagingen consolideren veel bedrijven de administraties in Exact Online en Exact Globe met verouderde rapportagetools, zoals Excel, waardoor het risico op fouten toeneemt en de efficiëntie afneemt.

Lees hier hoe je Exact Online en Exact Globe​ kunt je consolideren met Power BI.

Wat is consolidatie?

Consolidatie is het proces waarbij de financiële gegevens van verschillende entiteiten, zoals dochterondernemingen of afdelingen van een moederbedrijf, worden samengevoegd om een volledig overzicht te geven van de financiële positie en prestaties van het concern als geheel. Dit omvat het optellen van activa, passiva, inkomsten en uitgaven, terwijl er eliminaties worden doorgevoerd voor onderlinge transacties binnen het concern om dubbele tellingen te voorkomen.

Het doel van consolidatie is om een nauwkeurig, transparant en samenhangend financieel beeld te presenteren dat voldoet aan relevante boekhoudnormen en regelgeving.

Consolideren houdt in dat financiële gegevens van meerdere dochterondernemingen of bedrijfsonderdelen worden samengevoegd tot één geheel, om zo een helder beeld te krijgen van de financiële positie van de groep als één entiteit. Het proces begint met het identificeren van de te consolideren entiteiten, gevolgd door het opstellen van de individuele jaarrekeningen van elke entiteit.

Het proces bestaat uit de volgende stappen:

1. Elimineren

Alle interne transacties tussen de moedermaatschappij en de dochterondernemingen of tussen dochterondernemingen onderling moeten worden geëlimineerd. Dit omvat bijvoorbeeld intercompany verkopen en inkopen, intercompany leningen en vorderingen en dividenden die door dochterondernemingen aan de moedermaatschappij zijn betaald. Ook eventuele interne winsten of verliezen die nog niet gerealiseerd zijn op groepsniveau, bijvoorbeeld winsten uit onderlinge verkopen van goederen die nog op de balans staan, moeten worden geëlimineerd​

2. Valuta omzetten

Indien verschillende entiteiten gebruikmaken van verschillende valuta's, moeten deze worden omgerekend naar dezelfde valuta, meestal de valuta van de moedermaatschappij. Dit gebeurt meestal volgens de wisselkoers op de rapportagedatum.

3. Controleren

Het is belangrijk om te controleren of de eliminaties correct zijn uitgevoerd en of de cijfers van de geconsolideerde jaarrekening overeenkomen met de totale cijfers van de groep zonder dubbeltellingen.

4. Rapporteren

Nadat alle eliminaties zijn uitgevoerd, worden de activa, passiva, inkomsten en uitgaven van de moedermaatschappij en de dochterondernemingen bij elkaar opgeteld om een geconsolideerde balans en winst-en-verliesrekening op te stellen.

Hoe werkt Exact consolidatie in Power BI?

Het financieel dashboard van Intigo koppelen we met onze Exact connector aan Power BI. Met de Power BI connector voor exact online kunnen bedrijven eenvoudig hun financiële data uit Exact Online in Power BI laden.

Onze module Exact Consolidatie verzorgt het volledige proces van elimineren, controleren, consolideren en presenteren.

1. Controleren

​De controlepagina laat overzichtelijk de verschillen zien tussen de intercompany rekeningen. Hiermee wordt de controle op volledigheid en juistheid sterk vereenvoudigd.

Controlepagina consolidatie met alle administraties uit Exact Online, Exact Globe en eventueel andere pakketten.
Controlepagina consolidatie met alle administraties uit Exact Online, Exact Globe en eventueel andere pakketten.

2. Geconsolideerde rapportage

De resultatenrekening en balans worden geconsolideerd gerapporteerd. Alle overzichten zijn zowel enkelvoudig als geconsolideerd op te vragen.

De financiële overview toont de belangrijkste KPI's. Geconsolideerd vanuit Exact.
De financiële overview toont de belangrijkste KPI's. Geconsolideerd vanuit Exact.

3. Cashflow statement, kostenplaatsen, openstaande posten debiteuren en crediteuren

De diepgaande analyses van het cashflow statement en kostenplaatsen worden geconsolideerd gepresenteerd en kunnen tot op boekingsniveau worden doorgeklikt.

Exact Consolidatie van het cashflow statement.
Exact Consolidatie van het cashflow statement.

4. Presentatie in PowerPoint

Power BI maakt het mogelijk om je visuals direct te exporteren naar PowerPoint. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt ook voor een professionele presentatie, compleet met de meest actuele cijfers.

Exporteer de visuals van Power BI naar PowerPoint, zodat je eenvoudig je rapportages kunt delen tijdens vergaderingen.
Exporteer de visuals van Power BI naar PowerPoint, zodat je eenvoudig je rapportages kunt delen tijdens vergaderingen.

Wil je meer weten over Exact Consolidatie met Power BI?

We bieden de Power BI Consolidatie aan gekoppeld met Exact Online en Exact Globe en ook alle andere financiële pakketten.

Bekijk de uitgebreide mogelijkheden van de financiële dashboards van Intigo.

Menu