Financiële analyse Power BI

Financiële analyse in 5 minuten: hoe beoordeel je de gezondheid van je bedrijf met Power BI?

Voor MKB-ondernemers en financiële managers is het essentieel om snel een helder beeld te krijgen van de financiële gezondheid van het bedrijf. Gelukkig biedt Power BI een robuuste oplossing om deze gegevens te consolideren en te visualiseren, waardoor financiële analyses toegankelijker en overzichtelijker worden. In deze blogpost bespreken we enkele kernindicatoren die je kunnen helpen om binnen enkele minuten een duidelijk overzicht te krijgen van de financiële status van je bedrijf.

Financiële analyse in 5 minuten: De belangrijkste kengetallen
Financiële analyse in 5 minuten: De belangrijkste kengetallen

Omzetgroei: waarom het belangrijk is

Omzetgroei is de drijvende kracht achter de groei van elk bedrijf en een belangrijke indicator van je concurrentiepositie en marktgezondheid. Een stabiele of toenemende omzetgroei wijst erop dat je bedrijf gezond is en zich goed ontwikkelt ten opzichte van de markt. Wanneer je echter merkt dat de omzet stagneert of zelfs daalt, is dit een signaal dat je strategieën moet herzien. Hier kan een Power BI dashboard voor sales enorm waardevol zijn. Met dit dashboard krijg je snel inzicht in de omzetontwikkeling over tijd, vergelijkingen met voorgaande periodes en zelfs realtime updates om snel te kunnen schakelen.

Het vermogen om de omzetgroei te vergelijken met concurrenten of marktgemiddelden geeft je de kans om je prestaties in een breder perspectief te plaatsen en de nodige aanpassingen te maken waar dat nodig is.

Een voorbeeld van een Sales Dashboard in Power BI
Een voorbeeld van een Sales Dashboard in Power BI

Brutowinstpercentage: de efficiëntie van je kernactiviteiten

Het brutowinstpercentage is een directe indicator van de operationele efficiëntie van je bedrijf. Dit percentage geeft inzicht in hoe effectief je bedrijf omzet omzet in brutowinst, wat essentieel is voor het behoud van een gezonde bedrijfsvoering op de lange termijn. Een hoog brutowinstpercentage betekent dat je bedrijf goed presteert in het beheren van kosten en waarde toevoegt aan de geleverde producten of diensten.

Met een Power BI dashboard voor finance kun je niet alleen deze marges volgen, maar ook trends analyseren in de kostenstructuur, zodat je snel kunt ingrijpen als de winstgevendheid onder druk komt te staan. Door deze inzichten in realtime beschikbaar te hebben, ben je beter in staat om snel te reageren op veranderingen in je kostenstructuur of verkoopstrategie.

Een voorbeeld van het financieel dashboard in Power BI
Een voorbeeld van het financieel dashboard in Power BI
Enkele cruciale indicatoren bieden al snel helderheid over de financiële gezondheid van je bedrijf.​

Winstpercentage: wat echt telt

Het winstpercentage laat zien wat er uiteindelijk overblijft na alle uitgaven en is een cruciale maatstaf voor de uiteindelijke efficiëntie van je bedrijfsvoering. Dit getal geeft aan hoeveel van elke euro aan inkomsten daadwerkelijk wordt omgezet in winst. Het is niet alleen belangrijk voor het beoordelen van de gezondheid van je bedrijf, maar ook voor investeerders en kredietverstrekkers die willen zien hoe winstgevend je onderneming is na alle kosten.

Dankzij Power BI Finance dashboards kun je dit percentage eenvoudig monitoren en vergelijken met de doelstellingen die je hebt gesteld. Bovendien kun je de factoren identificeren die invloed hebben op je winstpercentage, zoals operationele kosten of prijsmarges.

Cashflow: de zuurstof van je bedrijf

Cashflow is de levensader van elk bedrijf. Positieve cashflow zorgt ervoor dat je voldoende liquide middelen hebt om je dagelijkse operaties voort te zetten, maar ook om te investeren in groei. Negatieve cashflow daarentegen kan een teken zijn van problemen, zoals te veel openstaande facturen of inefficiënte voorraadbeheer.

Met Power BI kun je een duidelijk overzicht krijgen van je cashflow. De dashboards maken het eenvoudig om dagelijkse inkomsten en uitgaven bij te houden, zodat je altijd weet hoe je er financieel voor staat. Dit helpt je niet alleen om tijdige beslissingen te nemen, maar ook om inzicht te krijgen in trends, zoals seizoensgebonden schommelingen in de cashflow. Power BI helpt je om deze cruciale cijfers continu te monitoren en geeft je de tools om problemen aan te pakken voordat ze groot worden.

Cashflow is de levensader van je bedrijf; zonder cash, geen groei.​
Een voorbeeld van een cashflow overzicht in Power BI
Een voorbeeld van een cashflow overzicht in Power BI

Schulden en rendement op investeringen: de balans vinden

Het beheren van schulden en het beoordelen van het rendement op investeringen (ROI) zijn belangrijke onderdelen van elke financiële analyse. Een gezonde schuldratio zorgt voor financiële flexibiliteit, terwijl een hoog rendement op investeringen aantoont dat het bedrijf kapitaal efficiënt inzet om waarde te creëren.

Een Power BI sales dashboard kan helpen om het ROI van verschillende verkoopcampagnes of projecten te meten en te analyseren. Dit maakt het gemakkelijker om de effectiviteit van bepaalde investeringen te beoordelen en deze in de toekomst verder te optimaliseren. Daarnaast geeft Power BI een helder beeld van je schuldenpositie en hoe deze zich verhoudt tot je totale vermogen, zodat je een gezonde balans kunt behouden.

Conclusie: Financiële analyse met Power BI

Met Power BI kun je in slechts enkele minuten een compleet en helder overzicht krijgen van de financiële gezondheid van je bedrijf. Van omzetgroei tot cashflow, Power BI helpt je om belangrijke financiële kerncijfers te monitoren en te analyseren. Dit geeft je de tools om snel en accuraat beslissingen te nemen, je strategieën aan te passen en je bedrijf duurzaam te laten groeien.

Ben je klaar om een dieper inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van je bedrijf? Ontdek hoe Power BI je kan helpen met dynamische, datagestuurde analyses. Of je nu werkt met Excel of je overweegt om Power BI te koppelen met Exact Online, wij helpen je om de transitie te maken naar een volledig datagedreven organisatie.

Boek een demo bij Intigo en ontdek de voordelen van Power BI voor jouw bedrijf.

Menu