JB6A6772

Herken de eerste signalen van de financiële gezondheid van je bedrijf

In onze persoonlijke gezondheid zijn er duidelijke symptomen die waarschuwen wanneer iets niet goed gaat. Vermoeidheid, hoofdpijn en irritatie zijn allemaal tekenen dat we mogelijk uit balans zijn. Voor je bedrijf zijn er vergelijkbare financiële signalen die aangeven wanneer de gezondheid van je onderneming in gevaar is. Het verschil is dat je in plaats van naar een huisarts te gaan, deze signalen vindt in de boekhouding en de financiële rapportages.

Met een krachtig hulpmiddel zoals een Power BI dashboard kun je deze signalen snel en duidelijk in kaart brengen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste signalen van financiële onbalans en hoe je de gezondheid van je bedrijf kunt herstellen.

Drie signalen van financiële onbalans

  1. Constant rode cijfers
    Net zoals aanhoudende vermoeidheid ondanks voldoende rust kan wijzen op een probleem, wijst een bankrekening die continu in het rood staat op diepgaande cashflowproblemen. Zelfs als de omzet gezond lijkt, kunnen slechte timing van betalingen of te hoge uitgaven ervoor zorgen dat je altijd met een tekort zit. Een Finance Power BI dashboard geeft je de tools om deze cashflowproblemen in real-time te volgen en in te grijpen wanneer dat nodig is.
  2. Hoge schuldenlast
    Vergelijkbaar met het dragen van een te zware rugzak tijdens een lange wandeling, kan een te hoge schuldenlast je bedrijf enorm belasten. Als het beheren van schulden meer tijd en middelen opslokt dan het laten groeien van je bedrijf, is dat een duidelijk signaal om actie te ondernemen. Door bijvoorbeeld Power BI te koppelen met Exact Globe krijg je inzicht in je schuldenpositie en kun je mogelijke knelpunten tijdig signaleren.
  3. Dalende of stagnerende omzet
    Een afnemende omzet kan worden vergeleken met een verlies aan eetlust. Het is een duidelijk signaal dat er iets niet klopt, of het nu gaat om operationele problemen of externe marktuitdagingen. Met een Power BI sales dashboard kun je gedetailleerd inzicht krijgen in welke klanten of producten achterblijven, zodat je snel kunt reageren en je strategie kunt bijstellen om omzetdalingen te voorkomen.
​Financieel inzicht is niet alleen het kijken naar getallen, het is het zien van mogelijkheden.

Drie stappen om je financiële gezondheid te herstellen

Net zoals je stappen onderneemt om je persoonlijke gezondheid te verbeteren, zijn er concrete acties die je kunt nemen om de financiële gezondheid van je bedrijf te herstellen.

1. Verbeter je cashflowmanagement

  • Zorg voor een helder inzicht in je geldstromen met behulp van een Power BI financieel dashboard.
  • Stel een buffer vast voor onverwachte uitgaven.
  • Wees proactief in het innen van uitstaande facturen – een goed debiteurenbeheer voorkomt cashflowproblemen.
  • Maak een gedetailleerde cashflowplanning om grote uitgaven en investeringen te anticiperen.

Door middel van Power BI dashboards kun je eenvoudig real-time inzicht krijgen in je cashflow, schulden en openstaande facturen, waardoor je effectiever kunt sturen op je financiën.

2. Herstructureer je schulden

  • Consolidatie van schulden bij één kredietverstrekker kan meer overzicht en mogelijk betere voorwaarden bieden.
  • Open en eerlijke communicatie met schuldeisers over je financiële situatie kan leiden tot een meer flexibele terugbetalingsregeling.

Het overzicht houden over meerdere leningen en schulden kan lastig zijn, maar met een Power BI dashboard dat je gegevens van verschillende financiële bronnen combineert, zoals Power BI Exact Online, kun je eenvoudig de totale schuldenlast monitoren en beoordelen.

3. Analyseer je omzet en marge

  • Gebruik Power BI om in je data te duiken en te ontdekken welke producten of klanten minder goed presteren.
  • Controleer of je marges niet te veel onder druk staan door kortingen of inefficiënte processen.
  • Pas je strategieën aan op basis van deze inzichten om je marges en omzet te verbeteren.

Ook interessant💡: Effectief sturen op je omzet met Power BI

Power BI dashboards bieden een krachtige manier om verkooptrends en marges te analyseren, waardoor je altijd op de hoogte bent van de prestaties van je bedrijf en weet waar je kunt optimaliseren voor winstgevendheid.

Een voorbeeld van een cashflow overzicht in Power BI
Een voorbeeld van een cashflow overzicht in Power BI
Sales & Marge analyse in Power BI
Sales & Marge analyse in Power BI
Balans in Power BI
Balans in Power BI

De eerste stap naar financieel gezond begint met inzicht

Inzicht is de sleutel tot een effectief financieel beheer. Zonder duidelijk zicht op je cashflow, schuldenlast en omzet blijf je blind voor de kansen en risico's die jouw bedrijf beïnvloeden. Bij Intigo begrijpen we hoe belangrijk het is om snel en efficiënt inzicht te krijgen in de gezondheid van je bedrijf. Daarom bieden wij Power BI dashboards op maat aan die niet alleen je financiële gegevens visualiseren, maar ook actionable insights bieden om je bedrijf vooruit te helpen.

Met onze ervaring in het implementeren van Power BI dashboards in combinatie met tools zoals Exact Online, Twinfield en andere financiële systemen, helpen we bedrijven om met één overzicht grip te krijgen op hun financiële gezondheid. Of je nu wilt overstappen van Excel naar een geavanceerde oplossing, of al werkt met BI-tools en deze verder wilt optimaliseren, wij staan klaar om je te ondersteunen.

Klaar om je financiële gezondheid te verbeteren?

Ben je klaar om de eerste stap te zetten naar een betere financiële gezondheid voor je bedrijf? Met een Power BI dashboard laten maken door Intigo krijg je alle inzichten die je nodig hebt om je financiën te optimaliseren en duurzaam te groeien. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we jouw financiële toekomst kunnen versterken.

Menu