In 7 stappen naar datagedreven besluitvorming – Speciaal voor CFO’s die Champions League willen spelen

De rol van de CFO verandert snel. Niet alleen ben je verantwoordelijk voor de cijfers, maar steeds vaker wordt er verwacht dat je de strategische koers van de organisatie helpt bepalen. Dit vraagt om meer dan alleen een goed begrip van de financiële data. Je moet in staat zijn om die data te vertalen naar bruikbare inzichten en strategische beslissingen die de toekomst van de organisatie bepalen. Datagedreven werken is hierin cruciaal.

Maar hoe maak je die omslag? In dit blog nemen we je mee door zeven essentiële stappen naar datagedreven besluitvorming, zodat jij als CFO meer grip krijgt op je organisatie en betere beslissingen kunt nemen. Deze stappen zijn gebaseerd op onze Intigo-methode en helpen je om data effectief in te zetten voor het succes van jouw bedrijf.

1. Ambitie & Afbakening

Elke transformatie begint met een duidelijke ambitie. Waar wil je naartoe als organisatie? Het formuleren van een heldere visie is essentieel om de juiste koers uit te zetten. Stel jezelf vragen zoals: Wat willen we bereiken in de komende vijf jaar? Welke strategische beslissingen willen we baseren op data? Zonder deze antwoorden blijft data slechts een middel zonder richting.

Door de ambitie goed af te bakenen, zorg je ervoor dat iedereen binnen de organisatie dezelfde kant op kijkt. Dit voorkomt dat er losse initiatieven ontstaan die weinig bijdragen aan het grotere geheel.

2. Strategie & Processen

Nadat de ambitie helder is, moet je kijken naar de strategie en processen die hierbij horen. Datagedreven werken vereist dat je bestaande processen opnieuw beoordeelt en aanpast waar nodig. Welke processen kunnen verbeterd of zelfs geautomatiseerd worden met behulp van data?

Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van een Power BI dashboard voor financiële rapportages. Dit stelt je in staat om op elk moment realtime inzicht te hebben in de cijfers, zonder dat er tijd verloren gaat aan handmatige maandafsluitingen. Door processen te stroomlijnen, kun je als CFO sneller reageren op veranderingen en betere beslissingen nemen.

3. KPI's

KPI’s zijn de meetbare drijvende kracht achter elke organisatie. Welke KPI’s zijn essentieel voor jouw bedrijf om te sturen op succes? Een helder gedefinieerde set KPI’s zorgt ervoor dat je prestaties kunt meten en bijsturen waar nodig.

Door bijvoorbeeld een goed ingericht Power BI sales dashboard te gebruiken, kun je eenvoudig de belangrijkste sales-KPI’s monitoren. Dit stelt sales teams en management in staat om direct inzicht te krijgen in de verkoopprestaties, trends te herkennen en snel actie te ondernemen wanneer er afwijkingen zijn. Zorg ervoor dat de KPI’s praktisch en bruikbaar zijn voor iedereen in de organisatie.

4. Gebruikers & Dashboards

Datagedreven werken draait om het beschikbaar maken van de juiste informatie voor de juiste mensen. Een Exact Online Power BI dashboard helpt bijvoorbeeld financiële data uit verschillende systemen te bundelen en inzichtelijk te maken voor diverse afdelingen. Maar voordat je dashboards ontwikkelt, moet je weten wie de eindgebruikers zijn en welke inzichten zij nodig hebben om hun werk beter te doen.

Een goed ontworpen dashboard zorgt ervoor dat gebruikers eenvoudig toegang hebben tot relevante informatie en dit kunnen gebruiken om snellere, betere beslissingen te nemen.

5. Datastructuur

Een sterke datastructuur vormt de ruggengraat van elke datagedreven organisatie. Zonder betrouwbare data is het moeilijk om goede beslissingen te nemen. Een solide datastructuur zorgt ervoor dat je altijd kunt vertrouwen op de informatie die je dashboards bieden.

Bij het inrichten van je datastructuur is het belangrijk om te kijken naar de bronnen van je data. Dit kan variëren van financiële data uit Exact Online tot verkoopdata uit andere systemen. Zorg ervoor dat de data consistent is en regelmatig geüpdatet wordt, zodat je altijd met actuele informatie werkt.

6. Training & Adoptie

Technologie kan nog zo goed zijn, als medewerkers er niet goed mee om kunnen gaan, blijft de impact beperkt. Het trainen van gebruikers in het effectief benutten van datagedreven inzichten is dan ook essentieel. Dit betekent niet alleen leren hoe je een Power BI dashboard gebruikt, maar ook hoe je de informatie interpreteert en ernaar handelt.

Zorg voor een duidelijke adoptiestrategie waarin medewerkers worden begeleid bij de overstap naar datagedreven werken. Het aanbieden van een Power BI training zorgt ervoor dat gebruikers de nodige vaardigheden ontwikkelen om de dashboards optimaal te benutten. Hierdoor wordt data onderdeel van de dagelijkse werkwijze, in plaats van een tool die af en toe wordt geraadpleegd.

7. Datagedreven Besluitvorming

De laatste stap in dit proces is het daadwerkelijk nemen van datagedreven beslissingen. Als de data, processen en tools op hun plek staan, komt het erop aan om deze inzichten te gebruiken voor betere strategische keuzes. Door gebruik te maken van realtime data, zoals die in een Power BI dashboard, kun je anticiperen op veranderingen en sneller reageren op risico’s en kansen.

Datagedreven besluitvorming helpt je niet alleen om de prestaties van vandaag te verbeteren, maar ook om een toekomstbestendige strategie te ontwikkelen. Door data als uitgangspunt te nemen, maak je beslissingen die direct bijdragen aan het succes van de organisatie.

Conclusie

De transformatie naar een datagedreven organisatie vraagt om een gestructureerde aanpak. Met deze zeven stappen leg je de basis voor betere, snellere en onderbouwde beslissingen. Wil je ontdekken hoe Power BI, Exact Online of andere tools je kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in je bedrijfsprocessen? We denken graag met je mee.

Neem vrijblijvend contact met ons op en samen kijken we hoe jouw organisatie de volgende stap kan zetten naar datagedreven besluitvorming.

Menu